Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Östersunds Posten 23 juli 2008. 

Många firade kungligt i Utanede.

 I helgen firade 111-årsminnet av kung Chulalongkorns besök i Sverige,Norrland och Ragunda.

Jag är här för att hedra honom säger Yaowaret Ruaisanga.Tillsammans med kompisarna Madaphon Janrhraksa och Jarutree Kamgum från Stockholm har hon burit fram blommor tillstatyn inne i  paveljongen.

-Han är viktig för mig och han är vår kung,säger Yaowaret Ruaisanga,som är 19 år och bor i Sundsvall.För sex år sedan kom hon till Sverige tillsammans med sin mammma och varje år är de vid den thailändska paviljongen i Utanede.

-Här kan jag träffa kompisar och se thailändska saker som annars inte är så vnliga,säger Yaowaret Ruaisanga och berättar att hon och kompisarna har svenska plastpappor.Det officiella programmet pågår nere vid teakpaveljongen.

Efter talen skrivs ett intentionsavtal under mellan Ragunda kommun och universitetet i Bankok.

-Det handlar om kulturellt utbyte,berättar Hans Lundqvist som är ordförande i kommunfullmäktige.

-Synd att kulturministern inte kom.Regeringen är under ombildning så det gick inte.

-De ovanligt många besökarna är mewr intresserade av det thailändska kulturutövarna än av det officiella  programmet.

Dockteatern får stor publik,liksom svärddansen.

Mn minst lika mycket folk finns utanför parkområdet,ibland marknadsstånd och rykande grillar för kycklingspett.Här kan man få massage,kryddad thaimat,lakritsremmar eller getost från Valsjöbyn.

Thailändarna köper inte så mycket ost.Mest honung och tunnbröd,säger Nina Fahlström,Vid ett bord sitter  Kenth Norrby och Tipwichien Jaichob från Gnarp och lunchar.Det är andra gången TipwichienJaichob är här och hon visar traditionella blomsteruppsättning hon ska placera vid kung Chulalongkorns staty i paveljongen.

Jag skall också be för lycka till familjen och om arbete,säger hon och berättar att hon kom till Sverige för ett år sedan.Konth Norrby berättar att han jobbat med en moster till Tipwichien Jaichob.

-När jag blev änkling tyckte moster att jag skulle ringa Tipwichien.

När hon sedan kom hit,sa det bara klick!

Utanede är en vallfärdsort för par där den ena har thailändskt ursprung.

-Jo,det är riktigt många som gjort det till tradition och vill träffa varandra.

Jag vet ett par från Östergötland som kommer hit varje år,säger Kenth Norrby.

 

LT Ragunda Tisdag 26 augusti 2008.

 

Planerat thaispa i Utanede kan bli något utöver det vanliga.

 

Utanede LT.

-Erk du,Maja du,så ska vi ha´t!

-Men var ska vi ta´t?

 

Den gamla visan känns i nuläget aktuellt när man talar om den mycket omfattande spa-och meditationsanläggningen som det skissas på i anslutning till kung Chulalongkorns paveljog i Utanede Bispgården.

LT kunde i fredags rapportera om projektet som beräknas komma att kosta 80 miljoner kronor,möjligen mer.

Frågetecknen är många när det gäller finasieringen av anläggningen.

Det är dock bara att konstatera att det kommer att bjudas en sagolik facilitet i den östjämtska glesbygden om planerna sätts i verket.

Annläggningen kommer i så fall att få sträcka ut sig över ett 13 000 kvadratmeter stort markområde ägt av Ragunda kommun i anslutning till teakpaveljongen,intill huvudpaveljongen i Utanede.

 

Ett spa med meditationsfaciliteter i Utanede kan motverka folkhemsuppfattningen att man kan nöja sig med att ha sett den nuvarande paveljongen en gång och därefter inte behöver återvända./

Paveljongens intressenter slår dock bakut när ett sjunkande intresse förs på tal, och man talar ihärdigt om ett återväckt intresse för den mycket riktigt synnerligen häftiga anläggningen.

Den planerade anläggningen är ritad av arkitekt Jkraphan Wacharareungchai,Fine Arts  Departement i Bankok,kommer att gå i samma stil som den nuvarande paveljongen.

.